KWALITEITEN IN RIETVan welke faktoren is de kwaliteit van het riet afhankelijk? Dat is natuurlijk erg belangrijk, want dit bepaalt gedeeltelijk de levensduur van een rieten dak.

1. Land/gebied van herkomst:

Binnen de rietbranche wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen binnenlands en buitenlands riet. Traditioneel werd er alleen maar Nederlands riet verwerkt. Dit is om verschillende redenen veranderd in de loop der jaren (zie het artikel over onze historie).

Vooral toen er voor het eerst buitenlands riet op de Nederlandse markt verscheen, werden er negatieve berichten verspreid over buitenlands riet. Men was bang voor buitenlandse aanbieders. Inmiddels hebben we meer bijna 55 jaar ervaring opgedaan met riet uit het buitenland. Intussen heeft het buitenlandse riet een marktaandeel van ruim 75% veroverd.

Nog steeds zijn er mensen die beweren dat Nederlands riet beter van kwaliteit is en dat je beter riet kunt gebruiken wat in het eigen land/klimaat gegroeid is.

Ieder weldenkend mens zal inzien dat zulke beweringen voortkomen uit chauvinisme en angst voor gezonde concurrentie en NIET gebaseerd zijn op feiten.

Om maar even een voorbeeld te geven: riet en hout zijn beide een natuurprodukt en qua structuur aardig met elkaar te vergelijken; riet bevat namelijk veel celluloze. Dan zouden wij in Nederland uitsluitend Nederlands hout moeten gebruiken, want dat groeit hier en heeft dan ook de beste levensduur in ons klimaat. NIETS is minder waar: juist hardhout is superieur aan Europees hout en heeft een veel langere levensduur. Niet voor niets worden kozijnen, dakkapellen etc. bij voorkeur van hardhout vervaardigd omdat die onderhevig zijn aan weersinvloeden; net zoals uw rieten dak altijd onderhevig is aan regen, wind en uv-straling.

Wij kunnen dus niet zeggen dat riet uit een bepaald land goed of slecht is. Je hebt in ieder land goede en minder goede gebieden en het hangt mede van verschillende faktoren af hoe de uiteindelijke kwaliteit van het riet op uw dak wordt.

2. Bewerking/sortering van het riet:

Ook al heeft een rietteler een mooi rietgebied, dan wil dat niet zeggen dat de uiteindelijke kwaliteit die hij aan de groothandel levert goed is. Alles hangt af van de nauwkeurigheid waarmee de rietteler met zijn riet omgaat. Nadat het riet gesneden is, is het belangrijk dat hij het riet zo goed mogelijk bewerkt. Aangezien riet een natuurprodukt is, heeft niemand 100% eerste soort riet. Men heeft altijd wel een deel minder riet. Zoals wij uit onze ruim 90 jaar ervaring weten, verschilt dit per gebied. De rietteler moet het lange, grovere riet en vuil (gras etc.)eruit sorteren. Dit vergt intensieve en dure arbeid. Daarna is het probleem: wat te doen met de mindere kwaliteit riet? Vooral in het buitenland is dat geen probleem: het mindere riet wordt naar andere landen geëxporteerd (daar heeft men lagere kwaliteiteisen), in eigen land gebruikt of het wordt gebruikt voor de fabricage van rietmatten, rietplaten, stukadoormatten of tot papier verwerkt.

Ook is het erg belangrijk dat de teler zijn riet gedurende het jaar droog opslaat. Dit voorkomt verrot en beschimmeld riet.

In Nederland heeft men steeds meer moeite om het afvalriet of slecht riet kwijt te raken. Gezien de hoge loonkosten maakt men in Nederland bijna geen matten of platen meer waar het slechte riet in verwerkt kan worden. Het verbranden van riet is bijna nergens meer toegestaan en riet afvoeren is ook een kostbare zaak, voor het toch al naar verhouding duurdere Nederlandse riet.

De riethandel:

Nederland kent minder dan een dozijn "riethandelaren", die qua omvang nogal verschillen. Een aantal daarvan is klein. Deze bedrijven maaien 's winters riet en bewerken dat gedurende het jaar en rijden hun riet met een eigen vrachtauto naar de rietdekkers. De echt professionele riethandelaren in Nederland zijn op één hand te tellen. Sommige riethandelaren hebben zelf weinig opslagcapaciteit en kunnen daardoor niet het gehele jaar door goed en droog riet leveren.
Riethandel Prosman beschikt wel over enorme opslagmogelijkheden in diverse landen. De markt vraagt het hele jaar door een goede constante kwaliteit. Alleen door tijdig (voorjaar en zomer) riet in grote hoeveelheden op te slaan, is dit mogelijk. Als een van de grootste Europese handelaren kunnen wij ook kwaliteitseisen stellen bij onze inkoop in Nederland en in het buitenland.

Wij behoren al ruim 90 jaar tot de grootste riethandelaren in Europa en laten we eerlijk zijn: dat kun je alleen maar blijven door een goed produkt te leveren!

Dus wilt u er zeker van zijn dat u goed riet op uw dak krijgt, dan is de keuze gemakkelijk!

Omdat riet een natuurprodukt is, is het voor u als consument niet te beoordelen bij welke handelaar het riet vandaan komt. Wilt u zeker weten dat uw riet bij ons vandaan komt, dan kunt u ons altijd belllen, faxen of e-mailen.
Het is natuurlijk ook mogelijk om (samen met uw rietdekker, architect en/of aannemer) bij ons ter plaatse uw riet uit te zoeken en u voor te laten lichten over de verschillende mogelijkheden om tot het beste resultaat voor uw dak te komen.