De kapconstructie
De 'open' constructie: hierbij worden op de balken panlatten aangebracht en daarop wordt het riet vastgebonden (zie foto hieronder). Het voordeel ligt vooral in de levensduur van het dak. Door de ventilatie door het dak heen, droogt het dak sneller en zal dan ook langzaam slijten. De nadelen zijn tocht in het huis en een hoger brandgevaar; door diezelfde ventilatie zal bij brand het vuur sneller kunnen uitbreiden. Eventueel kan een rieten dak behandeld worden met een brandvertragende coating.
De 'gesloten' constructie: hierbij worden op de balken dakplaten aangebracht over het gehele dak. Daarna wordt het riet op deze platen geschroefd (zie foto). Hierbij heeft men het voordeel dat er geen ventilatie is en dus een lager brandgevaar.
Beide mogelijkheden kunnen worden voorzien van betimmering en isolatie. Erg belangrijk is dat er een dampdichte laag in de constructie zit zodat vocht van binnenuit niet in uw isolatie en/of rietpakket komt. Aangezien het een aannemer bijna nooit 100% lukt luchtdicht te werken, is de kans bij een gesloten constructie op vroegtijdige verrotting aanwezig. Een natuurlijk dak van riet moet kunnen ademen c.q. ventileren. Hoe sneller een dak droogt, hoe langer de levensduur!
De gulden middenweg: hierbij wordt het dak door middel van dakplaten voorzien van een gesloten constructie. Daarop worden vertikale latten aangebracht en daarop worden de normale horizontale panlatten aangebracht. U heeft nu nog steeds een aantal centimeters lucht tussen het riet en de dakplaten, hetgeen weer ten goede komt aan de levensduur van uw rieten dak. Verder is het wel zaak dat de lucht kan circuleren (rooster onderin en boven ontluchtingspijpjes of Tichelaar ventilatievorsten). Ook bij deze variant is het belangrijk een dampdichte laag aan te brengen.
In overleg met ons of uw architect/aannemer/rietdekker kunt u tot een juiste keuze komen, welke constructie voor uw dak het meeste geschikt is.
De roosters zijn alleen te zien als u onder het dak staat.
Download hier de flyer over knelplank ventilatieroosters.
De nokafwerking
In Nederland wordt meer dan 90% van de rieten daken op de nok afgewerkt met rietvorsten. Als de rietdekker het riet tot bovenaan gedekt heeft, worden de rietvorsten neergelegd en opgevuld met riet, zodat de nok waterpas ligt. Tegenwoordig worden er ook steeds meer koperen nokken gelegd, zie ons KOPNOK-gedeelte.
De Vakfederatie Rietdekkers adviseert een richtprijs van €115,00 per strekkende meter excl. btw.
Zoals de 2e foto laat zien, worden de vorsten daarna aangesmeerd met cement. Dit geeft een perfecte waterdichte afdekking van uw dak. De vorsten zijn leverbaar in de kleuren rood en grijs.
Wij leveren hoofdzakelijk rietvorsten van de Koninklijke Tichelaar uit Makkum. Deze nokvorsten worden exclusief geleverd via de riethandelaren in Nederland. De firma Tichelaar produceert verder eindvorsten (apekonten) en platte vorsten (voor onder dakkapellen).
Details: verpakkingseenheid 100 stuks per pallet (gewicht ca. 650 Kg.)
Afmetingen: 25*68*21.5 cm (H*B*D cm)
Er zijn ook geglazuurde nokvorsten te leveren (op bestelling); hiernaast enkele voorbeelden.
Op verzoek sturen wij u graag enkele monsters toe of bezoekt u onze showroom.
Wij bevelen aan om ook voor ontluchting net onder of in uw nok ventilatievorsten aan te brengen(zie hieronder) zodat eventueel vocht van binnenuit makkelijk naar buiten kan worden geventileerd (om de ca. 100-150cm).
De prijs van een rieten dak
De prijs per vierkante meter dak is afhankelijk van:
De hoeveelheid werk onder de rietdekkers. Vraag en aanbod bepaalt mede de prijs per m² rieten dak. De adviesprijs volgens de Vakfederatie Rietdekkers ligt op dit moment (2024) rond de Euro 135,00 per m² excl. btw. Deze prijs geldt voor een relatief gemakkelijk dak met 1 dakkapel en 1 schoorsteen. Eventueel komen daar nog overige kosten bij, zoals: sloopkosten, afvoeren oud riet, steigerbouw, timmerwerkzaamheden enz.
De laatste jaren is er meer dan voldoende werk in de rietdekkerij, dus de prijzen zijn daar ook op aangepast.
De moeilijkheidsgraad van het te maken dak, is het een vlak dak of zitten er veel dakkapellen in, een hoog en/of steil dak vraagt meer steiger werk, kan men het dekriet gemakkelijk en dichtbij het object neerzetten enz.
De rietdekker: rietdekken is een arbeidsintensief werk. Grofweg gezegd maakt één rietdekker gemiddeld 1 m² rieten dak per uur. Het zal dus ook afhangen van de ervaring en de snelheid waarmee een rietdekker werkt. Het is dan ook raadzaam uw rietdekker te vragen naar referentie-objecten om een beter inzicht te krijgen.
Ligging van het object: het maakt nogal een verschil of je in Friesland bouwt of in de randstad. De kosten liggen in de randstad eenmaal veel hoger, bijvoorbeeld: bedrijfshuisvesting, woonruimte en algemene kosten voor levensonderhoud.
over het algemeen zouden wij u willen adviseren dat u uw offertes goed vergelijkt en het is raadzaam niet direct voor de goedkoopste aanbieder te kiezen. Want het spreekwoord zegt niet voor niets: 'goedkoop is duurkoop'. Een te lage prijs bedingen is vragen om moeilijkheden, want het moet uiteindelijk uit de lengte of uit de breedte komen.